Website op zondag gesloten

Een website op zondag gesloten: een typisch Nederlands verschijnsel is deze online zondagsrust. Websites die op zondag gesloten zijn, bieden geen informatie, je kunt geen contact opnemen of je kunt niet webwinkelen.  Ik geef zes tips aan bedrijven en organisaties die op zondag hun website dicht willen houden.

Ook bieden we onze no cure-no payservice om jouw website op zondag te sluiten. Zie onderaan deze pagina.

Het kan geen slecht idee zijn zijn om je website op zondag te sluiten. Dat is afhankelijk van je eigen identiteit, imago en je doelgroep. Als je je richt op orthodoxe christenen, als je een christelijke winkel hebt, of als je je eigen identiteit belangrijk vindt om uit te dragen, is het de moeite waard te overwegen om je website of webwinkel op zondag te sluiten en online zondagsrust te betrachten. Want dat is het voor je doelgroep herkenbaar en bevestigend vanuit je identiteit. De Dag des Heren is er niet voor niets.

Een gesloten website kan ook vervreemding oproepen. Voor een argeloze bezoeker kan het als onverwacht en afstotend worden ervaren. Enige reflectie of en hoe je een website op zondag sluit, is niet onverstandig.

Hoe sluit je je kerkwebsite op zondag?

Stel dat je jouw website wilt sluiten op zondag, waar moet je dan aan denken? Ik geef je zes tips als je je website (en je bezoekers) digitale zondagsrust gunt.

Het Reformatorisch Dagblad (rd.nl) is op zondag gesloten

Tip 1: Techniek

Met scripts kun je ervoor zorgen dat je website een bericht toont dat je website dicht is. Een script met datumberekeningen kan ervoor zorgen dat iedere dag de website wordt geladen, behalve zondag. Ook kun je met bijv. javascript pagina’s onderdrukken, al dan niet via een popup. Als je consequent wilt zijn, moet je alle pagina’s van je website op zondag ontoegankelijk maken. Bij websites met dochterwebsites die in de navigatie opgenomen zijn, is dat consequent doorvoeren nog belangrijker. Op menige website, inclusief het welbekende voorbeeld van het Reformatorisch Dagblad, zijn bepaalde delen gewoon toegankelijk.

No cure no pay: wij helpen

Wij hebben verschillende christelijke ondernemers en organisaties geholpen hun site op zondag te sluiten. Ook jou kunnen we helpen als je jouw webshop of website op zondag gesloten wilt houden op basis van no cure, no pay. Onderaan dit artikel meer informatie.

Tip 2: Communiceer helder

De basis van de gesloten website is het vierde christelijke gebod. Houdt de sabbat in ere. Het is een heilige dag. Sommige websites geven alleen aan dat ze dicht zijn. Verder niets. Dat is uit communicatieoogpunt een gemiste kans. Geef aan waarom je dicht bent (levensovertuiging, eerbiediging van de zondagsrust, geen commerciële activiteiten). Sommige websites vragen wel om begrip, maar leggen niet uit waarom de website gesloten is. Dat gaat meestal niet werken.

Tip 3: Blijf bereikbaar

Geef op je website wel je contactgegevens door en wanneer je reageert. Misschien dat jij gelovig bent, maar de meeste kopers bij Babypark.nl bijvoorbeeld zijn dat niet. Dus zij zouden toch minimaal de mogelijkheid moeten hebben om je te kunnen mailen, of te weten wanneer ze jou wel kunnen bereiken: het voorkomt dat de loyaliteit van je klant afneemt.

 Deze knop vind je op zondagen op Babypark.nl (in plaats van het winkelmandje)

Tip 4: Webwinkelsluiting

Een klantvriendelijke oplossing voor webwinkels, die digitale zondagsrust willen is om een etalage te gebruiken. Je houdt de website gewoon open, maar je zet de bestelmogelijkheid uit, analoog naar een ‘gewone fysieke’ winkel die ook hun etalages zichtbaar houden als ze zelf gesloten zijn. Dat zou je in de webwinkelsoftware moeten kunnen instellen. Het wordt bovendien voor klanten de moeite waard om een dag later terug te keren en alsnog hun bestelling te doen.

Tip 5: Vormgeving

Soms tonen websites op zondag alleen een bericht en sluiten alles af, inclusief de vormgeving. Dat lijkt onverstandig, hoezeer ook consequent doorgevoerd. De herkenbaarheid gaat verloren, en een woord- of beeldmerk hoeft echt geen zondagsrust te hebben. Je brengt bezoekers in verwarring en ze kunnen zich afvragen: is de website weg? zijn er technische problemen? Toon liever niet een kale tekst, maar noem je sluiting in je normale websitedesign.

Tip 6: Welke tijdzone?

Het zesde aandachtspunt is: wanneer is het zondag? De website sluiten betekent rekening houden met de tijdzones van je bezoekers. Dat is op te lossen door de keuze van de techniek die de website op zondag sluit. Javascript werkt in de browser. Dan zal de website gesloten zijn als de pc van de bezoeker denkt dat het zondag is. PHP werkt op de server. Dan zal de site gesloten zijn als het volgens de server zondag is.

Dit is vooral relevant bij bezoekers uit andere tijdzones. Als de website op een server in Nederland staat en je vooral Nederlandse bezoekers krijgt, maakt de tijdzone niet veel uit. Daarbij komt ook dat de gebruiker Javascript uit kan zetten en dan dus wel op zondag bij de site zou kunnen komen.

Wil je je website of webshop op zondag sluiten?

Steeds meer websites en webshops zijn op zondag dicht. Wil je na het lezen van dit artikel ondersteuning bij het afsluiten van je (christelijke) site? Wij helpen je om je (christelijke) website te sluiten op zondag met enkele kleine aanpassingen op je website.

Enkele voorbeelden van websites die op zondag gesloten zijn:

Hoe het niet moet. Alleen een tekst, zonder opmaak, zonder logo, afzender, geen communicatie.

Dit is veel beter. De Erdee Media Groep (bekend van het Reformatorisch Dagblad) is een goed voorbeeld van de website die op zondag gesloten is. De opmaak is goed, de afzender duidelijk en boven alles vertelt de hoofdredactie waarom ze de website gesloten houden. Ook Snelstart BV doet het goed. In de disclaimer leggen ze uitgebreid uit wat hun beweegredenen zijn om de webwinkel van de site gesloten te houden op de zondag. Een dergelijke uitleg zullen bezoekers begrijpen en er respect voor kunnen opbrengen.

Snelstart website op zondag dicht

Ook de financiële software van Snelstart BV legt helder uit waarom ze de webwinkel ’s zondags gesloten houden.

 

Type Ocean website op zondag dicht

Zondag dicht. Maar of dit aanspreekt bij bezoekers is de vraag. Wat vind jij?

 

Boekhandel De Roo haalt een oud-testamentische bijbeltekst aan

 

Voorbeeldteksten

Voorbeeldteksten die je kunt gebruiken:

  • Vandaag is het zondag. Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Een dag waarop wij geen zakelijke activiteiten ondernemen. Dat is de reden waarom u vandaag geen offerte kunt aanvragen of bestelling kunt plaatsen. Wij hopen op uw begrip, wensen u een fijne zondag en zien u graag morgen terug.
  • Op zondag is onze website gesloten omdat wij de zondagsrust vanuit onze overtuiging belangrijk vinden. Van maandag tot en met zaterdag kunt u bij ons producten kopen. Op zondag kunt u ons e-mailen en die beantwoorden wij dan morgen.
  • In verband met de zondagsheiliging is onze site gesloten van zaterdagavond tot maandagmorgen. Op alle andere tijden bent u van harte welkom. (tekst: Theologieportaal.nl)
  • Vandaag is het zondag. Wij wijden deze dag in het bijzonder aan de dienst van God. Wij beschouwen de zondag als een rustdag, een opdracht van God en een geschenk, waar we dankbaar voor mogen zijn. Om deze reden is onze webshop op zondag altijd gesloten.
  • Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciële activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug. (tekst: Babypark.nl)
  • Vandaag is het zondag. We wijden deze dag in het bijzonder aan de dienst van God. Wij beschouwen de zondag als een rustdag, een opdracht van God en een geschenk, waar we dankbaar voor mogen zijn. Om die reden actualiseren we onze site vandaag niet. (tekst: Reformatorisch Dagblad)
  • Welkom op onze website. Op zondagen kunt u geen contact met ons opnemen omdat wij de zondag als een bijzondere dag beschouwen waarop wij God eren en loven. Wij wensen u een goede zondag toe en helpen u graag op alle andere dagen van de week.
  • Hartelijk dank voor uw belangstelling in onze organisatie. Vanuit onze levensovertuiging houden wij de zondag als een rustdag ter ere van onze Schepper. Om deze reden liggen op zondag dan ook al onze zakelijke activiteiten stil. Wij hopen op uw begrip en verwelkomen u graag op onze site of in onze showrooms op de overige dagen van de week. (tekst: Pelma Keukens)

Wil je je website of webshop op zondag sluiten?

Wil je na het lezen van dit artikel reageren of ondersteuning bij jouw website? Wij hebben meerdere christelijke ondernemers en organisaties geholpen. Ook jou kunnen we helpen als je jouw webshop of website op zondag gesloten wilt hebben.

Negen van de tien keer werkt onze oplossing. Daarom helpen we op basis van no cure, no pay.

We hebben nodig:

– toegang tot je server via FTP
– de tekst die je op je website wilt tonen

Daarmee plaatsen we 2 bestanden op je website zodat je op zondag gesloten bent.

Neem nu contact met ons

Website op zondag dicht

Dit is een overzicht van websites die op zondag zijn gesloten (laatste update: 4 mei 2020)

De zondagssluiting is een typisch Nederlands fenomeen. Er zijn echter ook websites die niet om principiële redenen op zondag niet bereikbaar zijn: http://www.bruun-rasmussen.dk was lange tijd niet vanwege het geloof, maar vanwege IT-onderhoud gesloten op zondagen.

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: