10 uitstekende videoconferencing en online chatprogramma’s die je niet kunt missen

Online communicatie is booming dankzij de coronacrisis. Maar welke tool moet je nu hebben om een gespreksgroep te leiden of een vergadering te beleggen? Wat doe je met repetities of hoe houd je elkaar op de hoogte? Ik maak een rondgang voor je en geef je de 10 beste videoconferencing en chatprogramma’s. 5 + 5 = 10.

Video conferencing

Samenwerken op afstand wordt vergemakkelijkt als je elkaar ziet of als je met screensharing hetzelfde scherm kunt bekijken.

Zoom biedt betrouwbare kwaliteit en minimaliseert problemen met audio- of video  die je gewoonlijk tegenkomt bij video conferencing tools. Zoom heeft een breed scala aan functies die beschikbaar zijn voor zowel individuele als zakelijke behoeften. Bijvoorbeeld:

  • gesprekken inplannen
  • inbelnummer
  • opnemen van audio- en videogesprekken (in de gratis versie beperkt tot 40 min.)
  • groepsgesprekken voeren
  • 1-op-1 gesprekken voeren zonder tijdslimiet

Ofdat Zoom inmiddels je eerste keuze is, valt te bezien. De dienst wordt geplaagd door privacy issues, en zelfs pornobeelden in zoom-sessies van middelbare scholieren.

Skype was één van de eerste bedrijven met peer-to-peer videoconferenties. Skype heeft veel gebruikers en daarmee is het makkelijk veel contactpersonen te bellen.  Nadeel is en blijft de soms brakke verbindingen en comptabiliteiteproblemen. Het is ook lastig om met een consumentenaccount te bellen met een zakelijk account. Ook bij skype kun je groepsgesprekken voeren en schermen delen.

Google Hangouts biedt een gebruiksvriendelijke tool voor video conferencing: hoge videokwaliteit en prima kwaliteit. Je kunt Hangouts ook gebruiken voor het maken van webinars, die je kunt delen op YouTube. Je kunt bellen en SMS’sen. Google Hangouts wordt langzaamaan vervangen door Hangouts Chat en Hangouts Meet teamcommunicatietools.

Microsoft Teams is een product van Microsoft. Het is een ‘hub’ binnen Office365 waarmee je kunt chatten, vergaderen, bellen en samenwerken aan gezamenlijke documenten. Vanaf ieder apparaat. Heeft met de enorme corona-thuiswerkdrukte nu wat capaciteitsproblemen.

Trillian bundelt meerdere communicatiekanalen. Je kunt via Trillian chatten met Facebook Messenger, Google Hangouts en Twitter en je kunt mails versturen. Je moet dan wel je logins delen en je contactenlijst om te syncen. Gratis met advertenties, of een betaald abonnement.

Appear.in is een lichtgewicht videochat-tool. Het heeft minder functies dan Zoom, maar geeft best wat gebruiksgemak. Je opent een video conference ‘room’. Je stuurt een link naar je gesprekspartners die mee kunnen doen zonder iets te hoeven installeren of een account aan te maken. (Ze moeten wel een browserextensie toevoegen.).

In de gratis versie krijg je:

  • groepsvideoconferenties
  • schermdeling

Heb je meer dan pakweg 5 deelnemers, dan biedt de betaalde versie een stabielere gesprekskwaliteit.

Appear.in is een mooie tool, maar door merkrechtelijk getrouwtrek (tijdelijk?) uit de lucht gehaald, dus kun je even overslaan.

Chatprogramma’s

Op nummer 1: Slack. Met Slack kun je eenvoudig chatten met meerdere kanalen, zodat je hele organisatie is op te delen in teams, projecten, al dan niet met externen erbij. Je maakt de rubriek zo je die wilt. Slack is te gebruiken op desktop of mobiel. Remote en super handig.

Kijk vooral even naar ‘Slack for Non-Profits’ met veel integratiemogelijkheden en workspaces tot 250 deelnemers. Handig voor kerken, scholen, non-profitorganisaties of goede doelen.

Whatsapp. Qua gebruikers kan er niet veel opboksen tegen Whatsapp. Je kunt eindeloos groepen maken en mensen bereiken voor chat, voice-berichten, foto’s, video’s en bestanden delen. Maak een lijst, voeg telefoonnummers toe en je hebt je eigen chatbox. Whatsapp is een app, maar je maar via https://web.whatsapp.com/ kun je met een QR-code uit de app ook in je browser appen.

Signal is (nog?) het kleine broertje van Whatsapp, maar veel veiliger en privacybewust. In het gebruik doet het niet onder voor Whatsapp, maar je bereik is (nog?) minder dan Whatsapp.  Maak je je zorgen of je privacy is gewaarborgd bij Facebook (de eigenaar van Whatsapp), gebruik dan Signal.

Telegram, uit Rusland, kwam even enorm in opkomst na privacyproblemen elders. Een mooie functie is dat je berichten kunt delen die na korte tijd vernietigd worden. Nog steeds een prima tool die niet onder doet voor Whatsapp.

Facebook Messenger is de chatfunctie van Facebook. Behoeft dit nog introductie?

Geef een gift

Vind je dit artikel waardevol? Geef een kleine blijk van waardering. Dank je wel.

[doneren_met_mollie] 

Contact opnemen

Meer weten? Neem contact op met Eric van den Berg. Graag maak ik kennis met jou om een succesvolle communicatie-aanpak voor jouw organisatie te bespreken.

Particuliere vragen beantwoorden we niet.

Bel of app tijdens kantoortijden 06-34009124, mail naar hallo@isimedia.nl of ga door naar het contactformulier.

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: