TikTok, groot kinderplatform met donkere kanten. Wat moet je als ouder?

Sinds de opkomst van social media is er vaak migratiegedrag. Van MySpace naar Facebook, van Facebook naar SnapChat en Instagram. De laatste verschuiving is naar TikTok: razend populair bij kinderen en tieners. Wat is TikTok en welke kansen en gevaren heeft deze app.

Wat is TikTok?

TikTok begon als Musical.ly, de dienst die werd overgenomen door het Chinese bedrijf Bytedance. Net als bij Facebook is de ondergrens 13 jaar. Maar veel kinderen faken hun geboortedatum en er zitten veel kinderen onder de tien jaar.

Want TikTok is een razendpopulaire app waar makers filmpjes tot 30 seconden kunnen uploaden. TikTok is vooral een ‘muziek-video’ app, te vergelijken met Vine ooit was. Kinderen en tieners filmen terwijl ze dansen, zingen of playbacken. Uiteraard kunnen online vrienden filmpjes delen, reageren en liken.

Inmiddels zijn er meer dan 1 miljard gebruikers op TikTok.  TikTok is daarmee groter dan Twitter en SnapChat. RTL Z schrijft Waarom TikTokde grootste app ter wereld kan worden.

De videoapp start een eigen muziekstreamingdienst om te concurreren met Spotify en Apple Music  Naast muziek wil ByteDance voor TikTok een bibliotheek met korte videoclips aanbieden die je naar vrienden kunt sturen.

TikTok is een leuk nieuw social medium voor een jonge doelgroep. Waar je vroeger met cassettebandjes in je slaapkamer stond te playbacken met je favoriete popartiest, lipsync je nu, online, met TikTok en deel je het met de hele wereld. Je kunt als ‘muser’ behoorlijk populair worden, zoals TheOfficialCasper, JoanneLopes en iitsmekeafi laten zien. 

De donkere kanten

Toch is TikTok allerminst onschuldig. Er zijn issues met privacy, beveiliging IS en ook met pedofielen. In landen als Indonesië en India werd de app daarom (al dan niet tijdelijk) verboden. Wat is er aan de hand met de app?

Een Privacy-issue op TikTok

In Hongkong alarmeerden ouders en maatschappelijk werkers over de gevaren van het prijsgeven van identiteit en eigen ideeën aan miljoenen vreemden.

Begin 2019 schikte TikTok met de Amerikaanse waakhond FTC. Reden: de app zou illegaal persoonlijke informatie van kinderen hebben verzameld. TikTok vroeg om naam, geboortedatum, foto en locatiegegevens.  Boete: 5,7 miljoen dollar.

In Engeland wordt onderzoekt in welke mate de videoapp TikTok data van de zingende kinderen misbruikt

De Nederlandse privacywaakhond komt niet veel verder dan “dat in Nederland apps alleen de gegevens van kinderen tot 16 jaar oud mogen verwerken als de ouders daar toestemming voor hebben gegeven.”  Maar dat is naïef gedacht en zeker niet de praktijk.

Expliciete inhoud

Net als bij andere platformen kun je indringende beelden zien. Je kunt filmpjes met expliciete inhoud tegenkomen over geld, sex of geweld.

Beveiliging

Ook haperde de beveiliging. Tech-redacteur Joost Schellevis noemde in 2017 al filmpjes eenvoudig kunnen worden onderschept. Politici vragen zich af hoe wordt omgegaan met de data van de jonge gebruikers.

Nationale veiligheid

De Amerikaanse overheid is daarnaast een onderzoek gestart naar het Chinese bedrijf vanwege nationale veiligheid. Het leger overweegt te stoppen met TikTok en er geen nieuwe rekruten meer te werven.  Ook kwam The Wall Street Journal met het nieuws dat IS de app gebruikt als propagandamiddel

Goudmijn voor pedofielen

Misschien nog ernstiger voor kinderen is dat TikTok een digitaal paradijs is geworden voor pedofielen. Kinderen worden uitgenodigd seksuele handelingen te bekijken of zelf uit te voeren.

De Vlaamse krant De Morgen quote Tamara Carlier van de Computer Crime Unit van de federale politie in de Verenigde Staten:

De federale politie spreekt over “toenemende klachten” over manipulatie door loverboys of ‘grooming’, chantage of ‘sextortion’ en cyberpesten via Tik Tok. “Dit is een speeltuin voor pedofielen”, zegt Tamara Carlier van de Computer Crime Unit. “De app wordt druk gebruikt door kinderen van tien tot twaalf jaar, die zich almaar schaarser kleden. En met de hype die de app is, verwacht ik dat die klachten in de toekomst alleen maar zullen toenemen. 

BuzzFeed, maar ook andere media, spreekt in de zomer van 2019 over een ‘roofdierenprobleem‘.

Quote 1:

“If some creepy guy just keeps liking videos of younger girls doing similar audios or soundtracks or hashtags, those are going to keep coming up on his ‘For You’ page,” said an 18-year-old user named Liz W., who goes by @bithoeji on the app and spoke on the condition her full last name not be used. “So it’s easier for him to find more victims. And I think that’s what makes it so easy for predators to come on it and victimize young children.”

Quote 2:

“In screenshots — including those both published by Liz and others obtained by BuzzFeed News — Haynes asks @cherrypopcosplays if she thinks he’s attractive. Then he asks her how old she is. When she tells him that she is 14, Haynes continues the conversation saying he wishes he could be in a relationship with her; he sends her dozens of videos of himself, many where he’s shirtless, licking his lips and kissing the camera.”

Viral ging deze video waarin zo’n roofdier werd onthuld:

 

TikTok: Wat doe je als ouder?

Wat kun je als ouder doen? Je kinderen dwingen om TikTok van hun smartphone te verwijderen? Dat gaat ver. Het is belangrijk om kinderen bewust te maken van mogelijke risico’s die dit soort apps met zich meebrengen. Informeer je kinderen over verantwoordelijkheid en over de noodzaak om snel te reageren op elke vorm van ongewenste communicatie en om alles te melden wat een strafbaar feit zou kunnen vormen.

Daarin verschilt TikTok niet zo zeer van Instagram en Snapchat. Zo’n enorme groei in korte tijd levert socialmedia-bedrijven vaak dit soort problemen op. (Hoewel je allerminst van ‘kinderziekten’ kan spreken).

Dus het advies is om grip te houden op de privacy-instellingen en te monitoren met wie je kind bevriend is of contacten onderhoudt. Blijf daarover in gesprek.

Deze handleiding (PDF) geeft aan hoe je de basisinstellingen kunt beheren.

De Vlaamse politie geeft onder meer deze tips:

* Ga in gesprek: Vraag je kind wat ze leuk vinden aan TikTok
* Toon interesse: Bekijk samen videoclips, maak eventueel samen een videoclip.
* Toon je kind hoe je een privé-profiel maakt, zodat wildvreemden clips niet kunnen zien. Vertel hoe je zelf kiest wie jouw clipjes te zien krijgt of niet.
* Leg ook uit dat je kind selectief moet zijn in het accepteren van vrienden of ‘volgers’. Niet iedereen hoeft alles van je te zien en zeker niet alles van te weten.
* Leg uit dat je online nooit echt weet met wie je spreekt.
* Leg uit dat beelden van je huiskamer met waardevolle spullen, inbrekers kan trekken
* Leg uit dat het nabootsen van sensuele handelingen verkeerde interesses of mensen met andere bedoelingen kan opwekken.
* Besprek met wie je kind vrienden wil worden: alleen met bekenden en leeftijdsgenootjes, of ook met volwassenen?

Zo verwijder je TikTok

Wil je deze tips niet opvolgen, dan kun je TikTok deleten.

1. Open het account in TikTok
2. Tik rechtsboven op de drie stippen
3. Je komt nu in privacy en instellingen.
4. Tik op mijn account beheren
5. Kies onderaan voor account verwijderen.

Het account wordt dan 30 dagen gedeactiveerd, zodat je evetntueel toch kan terugkeren.

Verwijder ten slotte de app van de smartphone.

Contact opnemen

Meer weten? Neem contact op met communicatieadviseur Eric van den Berg. Graag maak ik kennis met jou om een succesvolle communicatieaanpak voor jouw organisatie te bespreken.

Particuliere vragen beantwoorden we niet.

Bel of app tijdens kantoortijden 06-34009124, mail naar hallo@isimedia.nl of ga door naar het contactformulier.

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: