De samenleving verandert snel door digitaliseringm zeker nu AI een enorme vlucht aan het nemen is. ChatGPT wordt dagelijks gebruikt, nepnieuws neemt toe en kinderen moeten veilig online kunnen zijn en mediawijs handelen. Daarnaast is burgerschap steeds belangrijker. Voor scholieren is het belangrijk dat ze begrijpen hoe onze samenleving werkt, en welke invloed digitalisering op hen heeft. Daarvoor komen nieuwe kerndoelen digitale geletterdheid en burgerschap.
De nieuwe kerndoelen beschrijven wat leerlingen moeten leren op het gebied van digitale geletterdheid en burgerschap. Deze doelen zijn bedoeld voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Teams van leraren, experts en curriculumontwikkelaars hebben samen de conceptkerndoelen samengesteld in samenspraak met andere stakeholders.
Digitale geletterdheid en burgerschap zijn nieuwe leergebieden. De kerndoelen sluiten goed aan bij andere vakken, zoals Nederlands en Mens en Maatschappij. Dit zorgt ervoor dat de thema’s goed geïntegreerd kunnen worden in je lespraktijk. De conceptkerndoelen worden nu eerst getest in de praktijk. Op basis van deze tests worden ze verder aangepast en daarna definitief aangeboden aan de overheid.