Lijst van alle zoekmachines op internet

Voor flink wat mensen staat Google gelijk aan zoekmachine. Zoals Luxaflex voor jaloezieën (kent iemand dat nog?). Welke zoekmachines zijn er nog meer?

Je hebt zoekmachines in alle soorten en maten. En voor ieder doel heb je aparte zoekmachines. In dit artikel geef ik je een lijst van zoekmachines op ieder gebied. Geregeld check ik de lijst en vul deze aan.

Het is van belang om andere zoekmachines dan Google te gebruiken, omdat in iedere zoekmachine weer wat anders kan zitten, op een andere manier sorteert en presenteert.

Lijst met beste zoekmachines

De beste 7 zoekmachines ter wereld zijn:

 • Google
  De grootste zoekmachine in Nederland en vele andere landen. In Nederland heeft Google een marktaandeel van meer dan 95%. Maar vergis je niet. In China bijvoorbeeld is de gigant klein met minder dan 2% marktaandeel. Let ook op welke versie je gebruikt. Google.nl of Google.com bijvoorbeeld (dat maakt nogal een verschil in zoekresultaat).
 • Bing
  Bing begon als MSN Search en Live en is een zoekmachine van Microsoft.  Bing is begonnen in 2009 en Nederlands tweede grote zoekmachine.
 • Yahoo!
  Op de derde plaats staat Yahoo! Search. Yahoo begon als portal en door de overname van de zoekmachine Altavista een zeer grote speler.
 • Baidu
  Voor velen hier onbekend, maar in het Verre Oosten een hele grote algemene zoekmachine. Baidu werd in 2000 in China opgericht. Bijna 90% van de gebruikers van Baidu komt dan ook uit China. Baidu is de op vier na meest bezochte website ter wereld.
 • Ask
  Ask (voorheen Ask Jeeves – Jeeves, je alwetende digitale butler) is net zo oud als Google. De Amerikaanse zoekmachine heeft ook landelijke versie, waaronder een Nederlandse. Met een recente make-over tot een hele witte saaie homepage is veel van de kritiek weggenomen (namelijk dat de website met werkbalkjes geen goede UX had).
 • AOL Search
  Vergelijkbaar met Yahoo! – een portal met nieuws, mails en een algemene zoekmachine.
 • DuckDuckGo
  Als je je privacy liefhebt, dan is DuckDuckGo een zoekmachine die je goed kunt omarmen. Want ze houden geen data van je bij (zeggen ze). De zoekmachine maakt gebruik van eigen data, en van ronnen als Yahoo! Search BOSS, Wikipedia en Wolfram Alpha.

Nog meer zoekmachines

Na deze top 7 van beste zoekmachines, nog meer gewone en enkele metazoekmachines (zoekmachines die de databases van meerdere andere gebruikt). Nog een lijstje andere zoekmachines dan Google:

Gespecialiseerde zoekmachines

 • Wolfram Alpha
  WA is een gespecialiseerde zoekmachine voor de wetenschappelijke wereld. Het maakt gebruikt van computational knowledge. In stricte zin is Wolfram Alpha geen zoekmachine maar een machine dat antwoord geeft op vragen. Zeer de moeite waard is deze TED-talk over Wolfram Alpha.  De maker laat zijn zoektocht zien om alle kennis berekenbaar te maken.
 • Po-lessen.nl
  Po-lessen.nl is de opvolger van DaVindi; is een Nederlands initiatief en doorzoekt het open source Kennis.net. De zoekmachine is gericht op het onderwijs. Je vindt er bijvoorbeeld ook SchoolTV linkjes en kennis voor het voortgezet onderwijs.

Lijst van Nederlandse zoekmachines

Foto zoekmachines

Zoekmachineoptimalisatie

Zoekmachines op internet helpen mensen informatie te vinden die ze zoeken. Als je een eigen website hebt, hoop je natuurlijk dat je gevonden wordt. Dit gebeurt door je website te optimaliseren voor zoekmachines. Dat is zoekmachineoptimalisatie of SEO (search engine optimisation). In Nederland is dat vaak synoniem aan hoger in Google komen. ISI Media helpt daarbij. Bijvoorbeeld door rekening te houden met de ranking factoren van Google, de Page Authority.

Lees verder:

Wat is SEO? Zoekmachineoptimalisatie?
Wat is een zoekmachine?
Hoe hoog in Google sta je?
Hoger in Google komen

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: