Katholiek.nl – de bekendste katholieke website van Nederland

Katholiek.nl en Isidorusweb

Katholiek.nl is een van de meer prominente rooms-katholieke websites in de Benelux. De website startte in 2001 onder de naam Isidorusweb. Eric van den Berg MA is de oprichter van de website.

2001-2005 De eerste jaren van Isidorusweb

Maria Hemelvaart (15 augustus 2011) is de doopdatum van Isidorusweb.nl. Isidorusweb is toegewijd aan Isidorus van Sevilla, de (voorgestelde) patroonheilige van het internet. In 2001 startten we als startpagina met links naar allerlei katholieke initiatieven op het web. Dat liep uit de hand: we gingen ook achtergrondartikelen schrijven en naslag aanbieden. Dat gebeurde al vrij snel: in 2002 gaan we bloggen met medewerkers als journalist/historicus drs. Jan Brouwers, cultuurtheoloog drs. Frank Bosman, diaken drs. Johannes Belt, historicus dr. Harry Knipschild, gebedsleiderRob van der Knaap, bisdompriester Winfried Kuipers en Marianne Visser-van Klaarwater voor inspirende reisverhalen en cultuurverslagen. Internetpastoor Winfried Kuipers vinden we bereid voor het beantwoorden van geloofsvragen. Ook mochten we gastbijdragen plaatsen van mensen als Wilfred Kemp, Leo Fijen, Marcel Poorthuis en Stijn Fens. In de eerste jaren is Isidorusweb afhankelijk van de stichting Interkerk: zij beheerden onze domeinnaam omdat wij die in die tijd niet zelf konden registreren. De site kwam beschikbaar via www.isidorusweb.nl.

2006-2010 De grote groei van Isidorusweb

In 2006 verandert de techniek drastisch: van een arbeidsintensieve HTML-website naar CMS Easy-content van Blokdijk Internet Services. Het beheer van de domeinnaam en email namen we over van Interkerk, waarvan we toen afscheid  nemen. Naast de hoofdwebsite kwamen nieuwe initiatieven en deze tweede periode kan worden gekenschetst als uitbouw en groei. In deze periode bieden we in samenwerking met het Arnold Janssenklooster de mogelijkheid om gebedsintenties online te plaatsen en door de zusters mee te laten bidden in de kapel. Ieder jaar werd er een nieuw initiatief gelanceerd, zowel on- als offline. De site won aan bekendheid.

2006: Isidorusweb opent de webwinkel RKWinkel.nl met veel katholieke artikelen voor particulieren en kerken. 2007: de catechesewebsite Geloofskwesties.nl om kennis te maken als niet-gelovige met het katholieke geloof 2007: RKAdres.nl met adressen van bisdommen, parochies,kloosters en veel katholieke organisaties. Vooral het onderdeel vieringen van rkadres.nl is populair: rond Kerstmis en Pasen wordt de website door meer dan 50.000 mensen per dag bezocht. 2008: We starten ook het tijdelijk initiatief RKOnline.nl, waar parochies gratis websites kunnen afnemen om de eerste stap op het web te zetten. Inmiddels is dit – gelukkig – niet meer nodig en eindigt RKOnline op 1 januari 2014. 2009: Isidorusweb wordt uitgeroepen tot ‘beste christelijke website van Nederland’ en wint de gouden Webfish Award. 2009: We lanceren Katholieknieuws.nl en Religie24.nl – twee nieuwswebsites die het gemakkelijker maakt en meer dan 100 christelijke nieuwsbronnen op 1 plek samenbrengt 2009: We gaan intensiever Facebooken en Twitteren: daardoor kun je real-time met ons in contact komen en geven we tips, suggesties en soms onze mening door. 2009: De blog Internetspiritualiteit.nl start: een pionierswebsite om de relatie kerk en internet te duiden. De blog is een spin off van het allereerste symposium van Isidorusweb over kerk en internet in rk spiritueel centrum de boskant in Den Haag, waarmee we partner zijn. 2009: De allereerste Nederlandse katholieke iPhone-applicatie Gebed ontwikkelen we. Mediabisschop Mgr. Wiertz ontvangt het allereerste exemplaar. 2010: We zijn innovatief op het gebied van social media en de kerk en riepen in 2010 succesvol op tot een twitterstilte om met Dodenherdenking even 2 minuten niet te twitteren. Met een knipoog, beginnen we RKTwivia, een eerste religieuze twitterkwis, die later een gereformeerde navolger krijgt (en in ruil nemen wij samen met 6 katholieken de Twittechismus over om de Katholieke Leer naar Twitter te brengen).

2011-2015 Katholiek.nl wordt opinieleider

2011 is een feestjaar: de site bestaat tien jaar en we lanceren bij die gelegenheid de eerste Nederlandse ‘slow site’ Eucharistischeaanbidding.nl. Redacteur Frank G. Bosman wordt tot ‘meest spraakmakende theoloog’ uitgeroepen tijdens de eerste Nacht van de Theologie. In april 2011 houden we een bezinningsweekend bij de Karmelietessen in Sittard, volledig offline rond het thema ‘online bezinning’. Eric van den Berg schrijft een primeur: het Handboek Kerk en Internet is de allereerste publicatie in Nederland over dit onderwerp. Een jaar later verschijnt het Handboek Kerk en Social Media. Hij is sinds 2011 juryvoorzitter van de Webfish Award en geeft vaak lezingen en workshops over kerk en nieuwe media. Steeds vaker komt Isidorusweb of medewerkers van de site in het nieuws. In de Goede Week van 2011 Frank Bosman en Eric van den Berg schrijven de open brief ‘Wij blijven katholiek’, die door meer dan 1.200 prominente en minder prominente katholieken wordt ondertekend. In de brief wordt geschreven over de schaamte rond seksueel misbruik, maar ook dat dat geen reden mag zijn om de kerk te verlaten. De brief wordt persoonlijk overhandigd aan de Bisschoppenconferentie.

2012: Isidorusweb gaat verder als Katholiek.nl

Per 1 januari 2012 voert de site een belangrijke naamswijziging door. Isidorusweb gaat verder als Katholiek.nl. Als experiment start de site met de Bosman Tapes waarin Frank Bosman actuele ontwikkelingen bespreekt. In het laatste kwartaal wordt in stilte gewerkt aan een ‘make-over’ van de website: in december wordt een enquete gehouden die in het voorjaar van 2013 tot een vernieuwde contentstrategie. Ook is er een nieuwe technologische stap. De site stapt over op een nieuwe vormgeving, nieuwe techniek en een nieuwe focus: meer integratie van social media, een betere focus van teksten en links, en een sterke uitbreiding van katholiek beeld- en filmmateriaal. Dat gebeurt op een historische datum: de vernieuwde site gaat live op de dag dat paus Benedictus XVI aankondigt af te treden.

2014: Organisatie

In 2014 volgen organisatorische verbeteringen. Er vormt zich een professionele driemansredactie en de website Katholiek.nl voortaan wordt beheerd door de stichting Religie & Media zodat er een betere juridische structuur is ontstaan om de toekomst te kunnen bestendigen. Met Kerst 2014 wordt de vormgeving geactualiseerd, zodat er meer met beeld- en geluid kan worden gewerkt.

2016: Overname

Op 1 december 2016 stopt initiatiefnemer Eric van den Berg Katholiek.nl. Hij kan de vrijwilligerswerkzaamheden niet combineren met de aandacht voor gezin en zijn bedrijf ISI Media. De redactie wordt voor enkele jaren overgenomen door de Norbertijnen in Heeswijk-Dinther. Dat lukt niet helemaal, zodat het stokje in 2022 wordt doorgegeven aan het VKMO.

Reageren?

Laat weten wat je van dit artikel vindt.

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: