Hoe ga je om met oorlogsbeelden uit Oekraïne of het Midden-Oosten?

Er komen vreselijke oorlogsbeelden uit Israël, Palestina en Oekraïne. Om machteloos, bang, boos of overvoerd door te worden. Ik heb 10 gedragswenken:

1. Als je niet goed in je vel zit (moe, ziek, stress), komt nieuws harder binnenkomt en je sneller van slag kunt raken. Wees je daarvan bewust. Dan is het verstandig het vreselijke nieuws niet te volgen.

2. Langdurig naar heftige beelden kijken kan ervoor zorgen dat je een beduidend grotere kans hebt om zelf stresssymptomen te ontwikkelen, soms jaren later. (Slecht nieuws = stress)

3. Neem een mediadieet. Bekijk alleen tussen de middag naar het nieuws en volg geen liveblogs (tijddieet). Kies maar 1 of 2 betrouwbare bronnen, niet meer (brondieet). Schakel een prikkelbron uit, geen geluid of geen beeld (prikkeldieet).
Veel nieuws wordt eindeloos herhaald, waardoor dezelfde beelden op je netvlies blijven plakken.

4. Zoek positiviteit zonder schuldgevoel. Kijk bijvoorbeeld naar leuk nieuws, lees of luister naar een ontspannend verhaal voordat je naar bed gaat.

5. Oorlog heeft invloed op jou, maar jij hebt geen invloed op oorlog. Probeer niet te identificeren. Dat is moeilijke psychohygiëne. Probeer de oorlog(sbeelden) niet op je eigen leven te betrekken. Hoezeer oorlogsnieuws zeer dichtbij komt, en jij of je zoon/dochter het had kunnen overkomen: dat is niet zo. Zoek je Circle of Influence op. Doe bijvoorbeeld iets prettig in je eigen, directe omgeving. Zet tv en radio uit en ga op de bank met je kat zitten of maak een wandeling met je kleinkind.

6. Kinderen ouder dan een jaar of 7,8 weten heel goed wat oorlog is. Ga het gesprek aan, stem dat af op het kind en de leeftijd. Benadruk veiligheid en neem lichtpuntjes mee in je gesprek (er zijn mensen en organisaties die het goede doen: Rode Kruis, VN, geld inzamelen). Probeer zorgen of verdriet om te zeten in woorden of daden die helend werken.

7. Niemand verplicht je iets om te kijken. Je moet niets.

8. Mensen zijn goed in oordelen. Stel je eigen oordeel uit. Stel je oordeel over de mening van een ander uit.

9. Je hoeft geen kant te kiezen. Een complex, langlopend conflict als Israel-Palestina polariseert heel snel. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar probeer er samen over te praten en naar elkaar te luisteren.

10. Oorlog demoraliseert. Als je je hierdoor kapot laat maken, dan wint oorlog. Zoek elkaar op en bevorder vrede in dialoog en verbinding.

Dit zijn 10 tips. Het is oké als je sommige tips niks vindt. Je mag selectief winkelen: pik uit deze mand de tips die voor jou relevant zijn, en vergeet de andere. Vind je de tips waardevol, deel deze blog. 

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: