Vandaag heb ik het over een hulpmiddel voor iedereen die beter wil leren prompten: het PREPARE framework bij prompt engineering. Klinkt als veel jargon, maar geen zorgen! Ik ga het stap voor stap uitleggen. Of je nu zakelijk of privé bezig bent met AI, dit is iets waar je zeker iets aan hebt.
Wat is prompt engineering?
Prompt engineering is het proces om de juiste vraag te formuleren aan je AI. Het PREPARE framework helpt je om je vraag op de juiste manier te stellen, zodat je precies krijgt wat je nodig hebt. Ben je goed in het bedenken van prompts, dan haal je het meeste uit AI.
Geen tijd om te lezen? Bekijk de video over het PREPARE-netwerk
https://youtu.be/KxWFhVtxX4U
Wat houdt PREPARE in? Het is een acroniem en het staat voor:
- Purpose: Wat is het doel van je vraag?
- Role: Welke rol geef je de AI?
- Examples: Geef je voorbeelden mee?
- Parameters: Zijn er regels waar de AI zich aan moet houden?
- Audience: Wie gaat je antwoord lezen of gebruiken?
- Restrictions: Zijn er beperkingen in je vraag?
- Evaluation: Hoe ga je het antwoord beoordelen?”
Hoe stel ik die vraag goed met PREPARE?
- P (Purpose): Wat is het doel van je vraag?
Doel: Je wilt een professionele en informatieve e-mail genereren die de klant geruststelt over de status van zijn bestelling en tegelijkertijd een oplossing biedt voor het probleem.
Prompt:
Schrijf een e-mail waarin je een klant informeert over de vertraging van zijn bestelling en aanbiedt om het probleem op te lossen.
- R (Role): Welke rol geef je de AI?
Rol: De AI is een klantenservicemedewerker die professioneel en klantvriendelijk communiceert.
Prompt:
Stel je voor dat je een klantenservicemedewerker bent die altijd vriendelijk, professioneel en oplossingsgericht reageert. - E (Examples): Geef je voorbeelden mee?
Voorbeelden: Hier kun je voorbeelden geven van de toon of structuur van eerdere e-mails.
Prompt:
Geef een voorbeeld van een e-mail waarin een klant wordt geïnformeerd over een vertraging en waarin je tegelijkertijd een oplossing aanbiedt, zoals een korting op een volgende bestelling. Geef mij ook een alternatief voorbeeld.
- P (Parameters): Zijn er regels waar de AI zich aan moet houden?
Parameters: De e-mail moet beleefd en empathisch zijn, met een focus op klanttevredenheid en klantretentie.
Prompt:
De e-mail moet tussen de 150 en 200 woorden zijn en de klant geruststellen. Vermijd jargon en gebruik een toon die empathie toont.
- A (Audience): Wie gaat je antwoord lezen of gebruiken?
Doelgroep: Klanten die mogelijk ontevreden zijn vanwege een vertraging in hun bestelling. Het doel is om hun vertrouwen in de service te behouden.
Prompt:
Je schrijft de e-mail aan een klant die zijn bestelling nog niet heeft ontvangen, en hij maakt zich zorgen over de vertraging. De klant verwacht een oplossing en wil graag weten hoe het verder gaat.
- R (Restrictions): Zijn er beperkingen in je vraag?
Beperkingen: De e-mail moet de klant geruststellen zonder excuses te maken voor de vertraging, en de oplossing moet praktisch en snel uitvoerbaar zijn.
Prompt:
De oplossing moet simpel en direct zijn. Geef geen vage beloftes, zoals ‘we gaan ons best doen’. Wees specifiek, bijvoorbeeld door een korting of een snelle verzending aan te bieden.
- E (Evaluation):
Hoe ga je het antwoord beoordelen?
Evaluatie: De e-mail moet helder, vriendelijk, en oplossingsgericht zijn. Het moet de klant geruststellen en een gevoel van vertrouwen overbrengen.
Prompt:
Beoordeel de e-mail aan de hand van deze criteria: helderheid, klantvriendelijkheid, leesniveau B1, oplossingsgerichtheid, en de mate van empathie.
Voordelen PREPARE
Maar eerst nog dit. Wat zijn de voordelen van het PREPARE framework? Ik geef drie belangrijke redenen waarom je PREPARE kan gebruiken:
- Duidelijkheid – Het helpt je om precies te formuleren wat je wilt. De kans op misverstanden is gering!
- Efficiëntie – Omdat je je vraag beter voorbereidt, krijg je sneller het goede antwoord.
- Flexibiliteit – Je kunt het gebruiken voor allerlei soorten taken, van simpel tot complex. Of je nu een tekst wil laten schrijven, een samenvatting wil maken of iets anders van de AI wilt.
Nadelen PREPARE
Maar… er zijn ook een paar nadelen van het PREPARE framework. Dit zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden:
- Tijdsinvestering – Het kost wat meer tijd om je vraag goed te formuleren. Vooral als je het framework nog niet goed onder de knie hebt of er net mee begint.
- Complexiteit – Voor heel eenvoudige vragen is het misschien overbodig om zo gedetailleerd te werk te gaan. Gebruik dan Zero Shot Prompting uit een van mijn andere video’s
- Verlies van creativiteit – Omdat je de AI zo specifiek aanstuurt, kun je soms wat creativiteit verliezen, vooral als je de AI vraagt om buiten de gebaande paden te denken.”
Welke sectoren hebben baat bij het PREPARE Framework?
Het PREPARE framework is superhandig voor verschillende sectoren. Denk hierbij aan:
- Marketing & Copywriting – Bij het maken van advertenties, blogs, of social media posts.
- Klantenservice – Voor het schrijven van gepersonaliseerde antwoorden die toch snel geautomatiseerd kunnen worden.
- Onderzoek – Wetenschappers en onderzoekers kunnen dit framework gebruiken om samenvattingen en analyses van data of artikelen te genereren.
- Opleidingen en trainingen – Voor het ontwikkelen van trainingsmateriaal of het geven van instructies op maat.”