16 essentiële basisbegrippen voor Internet en Websites

Het internet zijn aan elkaar verbonden computernetwerken die bestaan uit miljoenen desktopcomputers, mainframes, smartphones, tablets, GPS-eenheden, videogameconsoles en andere slimme apparaten. Geen enkele organisatie bezit of beheert het internet. Als je wilt weten hoe het internet en het World Wide Web echt in elkaar zit, is een begrip van basisbegrippen nuttig. Dit zijn de  internetbegrippen die je echt moet weten.

1 World Wide Web

Er is een verschil tussen internet en het World Wide Web, kortweg web. Het world wide web is de ruimte waar digitale inhoud wordt aangeboden aan gebruikers van internet. Het web bevat de meest populaire inhoud op internet en hoogstwaarschijnlijk veel van de inhoud die internetgebruikers ooit te zien krijgen. Dus: internet is het fysieke netwerk en www is één van de toepassingen. Andere toepassingen zijn e-mail, bestandsoverdracht, internetbellen enzovoorts.

2 Sociale media

Social media is de algemene term voor elke online tool waarmee gebruikers kunnen communiceren met zeer veel andere gebruikers. Bekende sociale netwerksites zijn Facebook, Whatsapp, LinkedIn, YouTube, Google+, Instagram, Pinterest, Snapchat en Tumblr.
Je kunt veelal gratis lid worden van een sociaal medium. Je deelt je e-mailadres, wachtwoord en persoonlijke gegevens in ruil voor de gratis dienstverlening. Op een sociaal medium kun je familie, vrienden, zakelijke relaties en anderen vinden en je aan hen verbinden. Je kunt dan informatie, zoals teksten, foto’s en video’s met elkaar uitwisselen, zowel publiek als in priveberichten aan elkaar.

3 Browser

Een browser is gratis software of een mobiele app waarmee je webpagina’s, afbeeldingen en de meeste online inhoud bekijkt. De meest populaire webbrowsers zijn Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari, maar er zijn nog veel meer. Browsers geven webpagina’s weer. Browsersoftware is speciaal ontworpen om HTML- en XML-computercode om te zetten in voor mensen leesbare documenten.
Als je een pc of mobiele apparaat koopt, zit er veelal een standaardbrowser al op. Wil je andere browser, dan kun je die downloaden.

4 Webpagina

Een webpagina is wat je in je browser ziet als je op internet zit. Je kunt een webpagina vergelijken met een pagina in een tijdschrift, krant of teletekstpagina. Op een pagina kun je tekst, foto’s, afbeeldingen, diagrammen, links, advertenties en meer zien.

Vaak klik of tik je op een onderdeel van een webpagina om meer informatie uit te vouwen of om naar een gerelateerde webpagina te gaan. Als je op een koppeling (hyperlink, of link) klikt (een tekstfragment dat in een andere kleur dan de rest van de tekst wordt weergegeven), ga je naar een andere webpagina. Als je terug wilt gaan, gebruikt je de pijlen bovenin vrijwel elke browser.
Een verzameling webpagina’s binnen 1 domein wordt een website genoemd.

5 WordPress

WordPress is populaire gratis software om website te bouwen. WordPress is een zogenaamde CMS, content management systeem. Daardoor hoef je geen programmeerkennis te hebben om toch website te beheren. Lees hier verder hoe je een WordPress website maakt.

6 URL

Iedere webpagina heeft een uniek adres. Dat wordt een URL genoemd: Uniform Resource Locators. Met een URL kun je specifieke pagina’s en bestanden via je browser opzoeken en markeren. URL’s zie je overal: op visitekaartjes, op televisies, op auto’s, in reclames, in documenten. De opbouw van een URL ziet er bijvoorbeeld zo uit: https://www.isimedia.nl/diensten. Vaak wordt http:// weggelaten.

Soms zijn ze langer en ingewikkelder, maar ze volgen allemaal deze internationale regels voor het benoemen van URL’s. URL’s bestaan uit drie delen:

  • Het protocol is het gedeelte dat eindigt op //: de meeste webpagina’s gebruiken het HTTP-protocol of https. Maar er zijn andere protocollen, zoals FTP.
  • Het hoofddomein, ook wel top-leveldomein (TLD). Eindigt op .com, .net, .edu, .org, nl of . eu (maar er zijn veel meer, ieder land heeft een eigen TLD).
  • De bestandsnaam of paginanaam zelf.

7 HTTP en HTTPS

Hij kwam net al voorbij: http. Http is het acroniem voor Hypertext Transfer Protocol. Dit is de datacommunicatiestandaard voor webpagina’s. Wanneer een webpagina dit voorvoegsel heeft, werken de koppelingen, tekst en afbeeldingen naar behoren in uw webbrowser.
Https is het acroniem voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Dit geeft aan dat op de webpagina een speciale code is toegevoegd om je persoonlijke gegevens en wachtwoorden voor anderen te verbergen. Vooral banken en webwinkels laten ‘https’ zien. Google vindt veilige websites zeer belangrijk, dus https zie je op steeds meer websites verschijnen. Dat gaat met een veiligheidscertificaat.

8 Programmeertalen: HTML, HTML5, XML, XHTML

Hypertext Markup Language is de programmeertaal van webpagina’s. In de begintijd werden alle websites gemaakt op basis van deze eenvoudige taal. Je hoeft geen HTML te kennen om websites te bezoeken. HTML5 is de nieuwste versie HTML. HTML5 werd ontwikkeld omdat sommige functies van webpagina’s overbodig werden, en andere functies erbij kwamen.HTML5 is ontwikkeld om voor een betere afhandeling en structuur te zorgen. XML is eXtensible Markup Language, een neef voor HTML. XML richt zich op het catalogiseren en databases van de tekstinhoud van een webpagina. Met XML wordt het makkelijker informatie uit te wisselen. XHTML is een combinatie van HTML en XML.

9 IP adres

Iemand met een telefoon heeft een telefoonnummer. Iemand met een auto een uniek nummerbord. Iemand met een pc of mobieltje dat verbinding maakt met internet heeft een IP-adres voor identificatie. IP staat voor Internet Protocol. Een IP-adres kan er ongeveer zo uitzien: 204.3.124.56
Elke pc en elk mobiel apparaat met toegang tot internet krijgt een IP-adres toegewezen. Het kan een permanent toegewezen IP-adres zijn, of het IP-adres kan af en toe veranderen. Het is altijd een unieke identificatie.

10 Internetprovider

Zoals je water van een waterbedrijf krijgt, en energie van een energiebedrijf, zo heb je ook een bedrijf nodig dat te toegang geeft tot internet. Dit is een internetprovider of ISP (Internet service provider). Zij sluiten je aan op het internet. Prive betaal je voor je eigen provider. Op het werk, op school, in een bibliotheek of op flexibele werkplekken kun je vaak gratis toegang krijgen.

Een internetprovider biedt verschillende services voor verschillende prijzen: toegang tot webpagina’s, e-mail, hosting van websites, enzovoort. De meeste internetproviders bieden verschillende internetverbindingssnelheden tegen een maandelijks bedrag. Je kunt ervoor kiezen om meer te betalen voor een snelle verbinding, handig als je films wilt streamen. Of je betaalt minder als je internet meestal gebruikt voor beperkt browsen en e-mailen.

11 Hosting provider

Een hosting provider is een bedrijf dat je aanbiedt om je website en e-mail te verzorgen. Er zijn hosting providers in alle soorten en maten. ISI Media host je website in de vorm van een aantrekkelijk abonnement. Daardoor ondersteunen we je optimaal en zorgen we er samen dat je website groeit en bloeit. Vrijwel altijd bouwen we eerst je website, en daarna zorgen we dat hij blijft draaien als zonnetje.

ISI Media zorgt voor zekerheid, veiligheid en preventie.

12 E-mail

E-mail is elektronische post. Het is het verzenden en ontvangen van getypte berichten van het ene scherm naar het andere. E-mail wordt meestal verwerkt door een webmaildienst zoals Gmail, Hotmail of Yahoo! Mail. Of een geïnstalleerd softwarepakket zoals Microsoft Outlook of Apple Mail.
Je kunt een onbeperkt aantal e-mailadressen hebben. Vaak is het één e-mailadres voor privegebruik en een zakelijk adres voor zaken. Maar je kunt ervoor kiezen om andere e-mailadressen toe te voegen voor online winkelen, sociale netwerken of elektronische nieuwsbrieven.

13 Spam

Spam is de beruchte aanduiding voor ongewenste en ongevraagde e-mail of andere berichten op websites en andere plekken. Spam-e-mail komt in twee hoofdcategorieën: irritante reclames die je verleiden om ergens op te klikken. Daarbij is het risico dat de afzender je wilt verleiden e-mailadressen en wachtwoorden door te geven.
Filteren is de populaire maar niet perfecte verdediging tegen spam. Filteren is ingebouwd in veel e-mailprogramma’s. Filteren gebruikt software die uw inkomende e-mail checkt op trefwoordcombinaties of afzenders en vervolgens berichten verwijdert of in quarantaine plaatst die spam lijken te zijn. Als je een mailtje mist van iemand, kijk dan in een een spam- of ongewenste mapje in je e-mailsoftware.

14 Downloaden

Downloaden is de algemene term hoe je iets dat je op internet vindt, kunt overzetten naar je computer of ander apparaat. Je maakt een lokaal kopie. Gewoonlijk wordt downloaden geassocieerd met liedjes, muziek- en softwarebestanden.

Hoe groter het bestand dat je kopieert, hoe langer het duurt voordat de download is overgebracht. Sommige downloads duren enkele seconden. Sommige duren minuten of langer. Dat is afhankelijk van je internetsnelheid. Soms zijn downloads gratis, andere betaald. Let op dat op een download rechten zitten en je dus ook illegaal materiaal van het internet kunt downloaden.

15 Malware

Malware is de term waarmee kwaadwillende software wordt beschreven. Malware omvat virussen, trojaanse paarden, keyloggers, zombie-programma’s en andere software. Ze proberen:

  • Schade aan je pc, je website of je e-mail aan te brengen
  • Gegevens te stelen, of bezoekers van je website te infecteren
  • Je pc over te nemen om andere pc’s of websites aan te vallen
  • Je verleiden iets te kopen
  • Je kunt je tegen malware beschermen met een firewall. Zo’n firewall zorgt ervoor dat kwaadwillenden buiten de deur blijven.

16 Phishing

Phishing is het gebruik van overtuigende teksten – e-mails en webpagina’s – om je te verleiden privegegevens als accounts, wachtwoorden, pincodes en e-mailadressen weg te geven. ‘Phishing’ is dus vissen (stelen) naar je gegevens. Vaak gebeurt dit in de vorm van valse berichten om je ergens aan te melden. Phishing-aanvallen zijn soms niet van echt te onderscheiden. Let dus op wat je doet en denk 3x na voordat je ergens op klikt. Wantrouw sowieso elke tekst waar staat ‘bevestig hier’, ‘log in’, ‘pas je gegevens aan’ en dergelijke.

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: