De oudste kerk in het Zwitserse Luzern heeft een primeur te pakken. Een door AI-aangedreven Jezus-hologram neemt de biecht af. Dit hologram kan in 100 talen communiceren en is bedoeld om een dialoog aan te gaan met bezoekers. Dit en andere AI-initiatieven in de katholieke kerk lees je in dit artikel.
Geen tijd om dit artikel te lezen? Bekijk de video AI Jezus, inclusief mijn interview met cultuurtheoloog Frank Bosman
AI-Jezus
De oudste kerk in het Zwitserse Luzern heeft een primeur te pakken. Een door AI-aangedreven Jezus-hologram neemt de biecht af. Dit hologram kan in 100 talen communiceren en is bedoeld om een dialoog aan te gaan met bezoekers.
Het is een vooruitstrevend experiment van de lokale katholieke kerk. Een kunstinstallatie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Zwitserse Sankt Lukasgesellschaft. Daarom wil de Sint-Pieterskapel artistiek met de “Deus in machina” naar de toekomst kijken.
De Zwitserse katholieken werkten voor de kunstinstallatie samen met het Immersive Realities Research Lab van de Hogeschool Luzern. De installatie is ontwikkeld door Philipp Haslbauer en Aljosa Smolic van het lab en de theoloog Marco Schmid. Ze hebben de chatbot gevoed met alle uitspraken die Jezus in het Nieuwe Testament heeft gedaan.
Ze hadden twee doelen: onderzoeken hoe mensen reageren op een dergelijke innovatie en het verkennen van de grenzen van technologie in de religie.
De reacties op deze AI-Jezus zijn gemengd. Terwijl sommige bezoekers een diepgaande spirituele ervaring melden, zijn anderen heel sceptisch. Ze vinden een kunstmatige goddelijke wijsheid ongepast.
Intern kreeg de kerk veel kritiek. Katholieken zijn bezorgd over het gebruik van technologie in een religieuze context.
Eén van de grootste zorgen is de mogelijkheid dat de AI-Jezus onjuiste of beledigende informatie zou kunnen geven. Stel je voor dat deze digitale Jezus zou vloeken of tegen de kerkelijke leer ingaan? De kerk heeft uitgebreide maatregelen genomen om dit te voorkomen, maar helemaal zeker van hun zaak zijn ze niet.
Ondanks de controverse gelooft de kerk dat het experiment waardevolle inzichten heeft opgeleverd. Het heeft aangetoond dat er een grote belangstelling is voor nieuwe manieren om met religie om te gaan. De AI-Jezus kan in de toekomst worden ontwikkeld tot een meertalig spiritueel hulpmiddel.
Andere initiatieven
Helemaal nieuw is het experiment overigens niet. In het Poolse Poznan werd eerder dit jaar een nano-kapel geopend. Met een speciale app kunnen parochianen met een AI-assistent van ChatGPT praten over hen bezielt.
Als onderdeel van het GPT-project in de kapel kunnen gelovigen de GPT-chat gebruiken om de bijbel te lezen, samen te bidden en vragen over het geloof te stellen.
Ook daar wordt gereflecteerd over de vraag of kunstmatige intelligentie de geestelijkheid kan vervangen … en welke risico’s AI met zich meebrengt in een religieuze context.
En dan was in Amerika de AI-priester ‘Father Justin’ actief. Als 3D-model met AI beantwoordde hij vragen over het katholieke geloof namens de website Catholic.com. Daar liep het flink uit de hand. De kritiek was niet mals en Father Justin werd offline gehaald. Hij werd niet uit het priesterambt gezet, simpelweg omdat hij nooit tot priester was gewijd.
Tot slot
De experimenten met de AI-Jezus in Luzern, Father Justin en de nanokapel zijn fascinerende voorbeelden hoe technologie en religie samenkomen. Het leidt tot een levendige discussie over de mogelijkheden en beperkingen van deze ontwikkeling.