Weergeven van PDF-bestanden

Wil je rapporten, e-books, jaarverslagen, magazines als PDF-bestanden op je WordPress plaatsen? Daarvoor zijn handige plugins beschikbaar.

Normaal gesproken heeft WordPress niet de functie op PDF-bestanden netjes te tonen. Het is een linkje naar een extern bestand, en dat is het dan. Dat moet fraaier kunnen, bijvoorbeeld interactief. Gelukkig zijn daar handige plugins voor die dat voor je doen. Ik bespreek plugins waarmee je PDF-bestanden kunt inzien, kunt sorteren of waarmee je van WordPress pagina’s PDF-bestanden kunt maken (en downloaden). Tot interactieve magazines die je kunt bladeren.

Wil je hulp bij het kiezen van een van deze plugins, of wil je dat wij er een installeren, neem dan vooral contact op.

PDF-bestanden bekijken

Met de eerste groep plugins kun je PDF-bestanden op je WordPress site op verschillende manieren bekijken:

Real 3D Flipbook

Als je PDF-bestanden als tijdschrift of magazine wilt presenteren, dan is Real 3D Flipbook echt voor jou bedoeld. De plugin maakt gebruik van HTML5 om je documenten perfect te tonen. Flipbook? Ja, een bladerkrant zoals je misschien bij ISSUU hebt gezien. Volledig interactief.

Je uploadt je PDF-bestand en met een shortcode toon je het PDFje als flipbook. De plugin maakt gebruikt van de WebGL bibliotheek. Werkt uitstekend op pc, tablet en mobiel. Niet gratis, maar dan heb je ook wat. Aanbevolen!

PDF Light Viewer

WordPress PDF Lite Viewer is een reuze handige plugin om grote PDF-bestanden te tonen (embedden). Het maakt gebruik van Turn.js javascript om PDF-bestanden ook weer als flipbooks te tonen. Het werkt volledig responsief en kan dus op smart tv, pc, laptop, tablet en smartphone worden gebruikt. Er is ook een betaalde PRO-versie.

PDF Embedder

Nog een plugin die het mogelijk maakt om bestaande PDF_bestanden in te sluiten (‘embedden’) op je website. De plugin maakt het mogelijk om met een toolbar in te zoomen, te bladeren of een PDF-bestand te downloaden.

Vanilla PDF

Om een PDF-bestand te tonen die je hebt geüpload naar je mediamap, hoef je met Vanilla PDF alleen de URL van de attachmentpagina te linken. De PDF wordt ge-embed met de standaardinstellingen (alsof het oEmbed gebruikt).

Het is een van de meest gebruikte gratis plugins om een PDF op je WordPress pagina te embedden.

PDF Viewer

De eerste plugin is PDF Viewer. Deze maakt het mogelijk om PDF-bestanden in berichten en op pagina’s te tonen. Het gebruik een javascript van Mozilla om je bestanden te renderen zodat je door PDF-jes kunt scrollen, zoeken, printen en downloaden. PDF Viewer werkt met shortcodes om een PDF op je pagina te tonen. Bijvoorbeeld: [pdfviewer width=”600px” height=”849px” beta=”true/false”]https://www.domeinnaam.nl/jaarverslag.pdf[/pdfviewer]

PDF WordPress Flipbook

Veel flipbook plugins converteren eerst je document in een plaatje, en laten dit dan zien. Daardoor wordt de kwaliteit van het document minder, en de belasting van de server zwaarder. Deze plugin staat je toe om PDF-bestanden als een flipbook te tonen zonder ze te converteren. Je kunt PDF-bestanden toevoegen ongeacht het aantal pagina’s. Werkt prima.

Bekijk hier hoe het werkt:

Google Doc Embedder

Google Docs is een gratis tool waarmee je tekstverwerkingsbestanden, presentaties, spreadsheets en meer mee kan maken of mee kan bewerken. Je kunt ook je MS Office bestanden via Google Docs bewaren en bewerken.

De plugin Google Doc Embedder makat het mogelijk om deze documenten op je website in te sluiten. Ook PDF wordt ondersteund en wordt door flink wat experts aanbevolen als een van de beste PDF viewers die er voor WordPress zijn.

PDF Image Generator

PDF Image Generator maakt een omslagfoto voor je PDF-bestanden die je als download aanbiedt. De plugin maakt zo’n cover als voorpagina in het PDF-bestand of als uitgelichte afbeelding. De plugin werkt niet direct, je hosting provider moet ImageMagick en GhostScript op de server geinstalleerd hebben. Bovendien lastig te installeren voor beginners. Alleen beschikbaar vanaf WordPress 4.0

BSK PDF Manager

BSK PDF Manager is a file manager voor PDF-bestanden op je WordPress website. Als je vaak PDF-bestanden upload, dan wil je ze sorteren en netjes tonen. Deze plugin organiseert dat voor je. Er is een gratis en een betaalde versie.