Reacties inkorten

Met WordPress kunnen bezoekers reageren op je artikelen. Dat is mooi, want de meeste bloggers verwelkomen opmerkingen over hun berichten. Maar liever geen opmerkingen met weinig of te veel woorden. Dan wil je reacties inkorten (of niet toestaan). Hoe kan je de lengte van de reacties in WordPress beperken?

Waarom reacties inkorten?

Er zijn meerdere redenen waarom je reacties wilt beperken:

• Sommige bezoekers willen alleen backlinks van je website krijgen. Ze plaatsen een korte reactie met een verwijzing naar de eigen website. Dit soort commentaar is niet heel nuttig en zijn vaak beperkt.
  • Sommige mensen willen in een lange post klagen over je bericht, of hun sterke mening vertellen. Gevolg: een lange reactie achterlaten die aantoont wat er mis is (aan het onderwerp of de auteur).
  • De laatste situatie is de meest normale. Je bezoeker wil gewoon iets zeggen over je artikel, of ze het met je eens zijn of niet.

Twee manieren om de lengte van reactie in te korten

Er zijn 2 methoden om de lengte van reacties te wijzigen.

Functions.php aanpassen

Een eerste mogelijkheid is regels coderingsfragmenten toevoegen aan het bestand functions.php van je thema en de andere gebruikt plug-ins. De code die je kunt gebruiken om zowel een minimum als een maximum lengte aan te geven die je bezoekers kunnen gebruiken is deze:

add_filter( ‘preprocess_comment’, ‘wpb_preprocess_comment’ );
function wpb_preprocess_comment($comment) {
if ( strlen( $comment[‘comment_content’] ) > 3500 ) {
wp_die(‘Gebruik minder dan 3500 tekens. Kort je reactie aub in.’);
}
if ( strlen( $comment[‘comment_content’] ) < 30 ) {
wp_die(‘Gebruik minimaal 30 karakters voor je reactie.’);
}
return $comment;
}

In deze voorbeeldcode is het minimum aantal tekens 30, en het maximum 3.500. Hiermee ‘dwing’ je je bezoeker to-the-point en on-topic te blijven.
Kopieer en plak deze code in je functions.php. Schrijf er voor de netheid je eigen comment bij, zodat je de code gemakkelijk terug kan vinden als je iets wilt wijzigen.

Plugin gebruiken

Omdat coderen ingewikkeld en moeilijk is en de kans op fouten vergroot, kun je om het beperken van de lengte van WordPress-commentaar ook gebruik maken van plug-ins.

Een gratis plugin is Greg’s Comment Length Limiter

Deze plug-in beperkt automatisch het aantal tekens dat je bezoeker kunt gebruiken om een reactie te plaatsen. Onder het reactievak staat precies hoeveel tekens er nog over zijn om een reactie te geven.
Als de maximale lengte is bereikt, kan een bezoeker niet meer tekens in het reactieformulier invoeren. Bovendien: als de bezoeker (of spam-bot) JavaScript overschrijft die deze functie beheert, kun je bij de instellingen van de plug-in kiezen wat je vervolgens moet doen.

Code of plugin?

Het voordeel van een plugin is dat je geen programmeerkennis nodig hebt. Een nadeel kan zijn dat je website trager wordt bij een teveel aan plugins en dat het een onbekend conflict op kan leveren. Ben je daar onzeker over, heb je te weinig beheersrechten of wil je geen technisch gedoe, dan kun je ons vragen om te helpen de reactielengte op je WordPress website in te korten.