Van webwinkel tot online community

Wat kun je nog meer met WordPress? WordPress startte als een blog. Inmiddels kun zelfs webwinkels, fora of een intranet bouwen. Of meer…

Een meertalige WordPress website maken

In het geval je meerdere taalgroepen bedient, zeker voor internationale websites uiteraard, kun je meertalige websites bouwen. Vaak is het dan handig om een multisite installatie te hebben, samen met goede taalplugins (WPML is een betaalde plugin, Polylang is gratis). Samen met tools als Codestyling Localization (om individuele plugins te vertalen) kom je erg ver om een goede meertalige website op te tuigen. O ja, een multisite is een installatie om meerdere deelwebsites te beheren.

Een forum maken met WordPress

Je kunt ook een forum starten op je website. Het kan met de plugin bbPress. Wanneer je de plugin werkend hebt, komt er een speciale forumpagina komen (domein.nl/forum/). met een overzicht van alle subfora die je het gemaakt en de forumdraadjes van gebruikers. Het mooie van bbPress is dat je veel themes erbij kunt gebruiken. Er zijn overigens meer plugins, die dit kunnen: SimplePress is een andere plugin. Mijn voorkeur gaat echter uit naar bbPress… bijvoorbeeld omdat je het kan uitbreiden met BuddyPress waarmee je een online community kunt opbouwen, al dan niet als social intranet.

Een online community starten met WordPress

Met BuddyPress kun je dus verder gaan dan een forum. Bijvoorbeeld voor je eigen achterban of voor een speciale ledengroep. Gebruikers krijgen een eigen profiel waarin ze over zichzelf kunnen vertellen. Je kunt groepen maken over deelonderwerpen. Gebruikers kunnen berichten onderling sturen, en nog veel meer.

Een ledenwebsite met WordPress

Een variant op een forum of community is een afgesloten deel voor leden. Je kunt op die manier een intranet maken, of een afgesloten betaaldeel voor bijvoorbeeld online trainingen, coaching of anderszins. Ook een ledenwebsite of intranet maak je met een plugin. Wishlist Member is een veelgebruikte en betrouwbare plugin, bijvoorbeeld omdat je die kunt koppelen aan betaalproviders. Dat is dan weer handig dan mensen eerst betalen (voor je training) en dan pas de inloggegevens ontvangen. Easy does it.

Een webwinkel maken met WordPress

Naast het geven van informatie, via statistische pagina’s, nieuwsberichten of een blog, kun je je WordPress website ‘omtoveren’ tot een volwaardige webwinkel. Hiervoor heb je een aparte, en vrij grote, plugin nodig: WooCommerce. Inmiddels is dit een product van het bedrijf achter WordPress. Je kunt er een prima webwinkel meebouwen, van enkele artikelen tot een volledige persoonlijke bol.com. Het kan nodig zijn je webwinkel uit te breiden met andere plugins, maar in de basis is dat niet nodig. Er zijn speciale lay-outs (’themes’ in WordPress-termen) die een webwinkel representeren.

Bomen in het bos…

WordPress heeft zeer veel mogelijkheden. Er zijn tienduizenden plugins waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is een nadeel. Kies daarom bewust voordat je een (nieuwe) WordPress website laat bouwen, wat je wilt. Later bijbouwen kan altijd, maar soms kun je dan tegen grenzen oplopen: plugins die met elkaar conflicteren of een lay-out die niet goed werkt. Bomen in het bos? Bezint voor je begint.

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”WordPress website bouwen” color=”warning” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.isimedia.nl%2Fwebsite-laten-maken-en-hosten%2F||”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Meer tips over WordPress” color=”warning” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.isimedia.nl%2Fcategory%2Fhoe-werkt-wordpress%2F||”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Neem contact op” color=”peacoc” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.isimedia.nl%2Fcontact||target:%20_blank”][/vc_column][/vc_row]