Microsoft 365 voor non-profits

Zowel Google als Microsoft bieden non-profitorganisaties gratis diensten aan. In dit artikel: Microsoft 365 voor non-profits.

Onder het programma ‘Microsoft Tech for Social Impact’ biedt Microsoft dienstverlening aan non-profitorganisaties. Je krijgt gratis diensten of diensten met kortingen op Microsoft-profucten en services, afhankelijk van de grootte van je vereniging of goededoelenstichting.

Wat is Microsoft365 voor non-profits?
Microsoft365 is een suite. Dat is een digitale gereedschapskist met allerlei productiviteitsprogramma’s. Je krijgt lokale software en cloudtoepassingen. De programma’s zijn gekoppeld aan elkaar en uitwisselbaar in het Microsoft-ecosysteem.

Wat krijg je met Microsoft365 voor non-profits?
Let op dat er meerdere aanbiedingen zijn: zowel gratis als betaald.
In zijn algemeenheid kun je met Microsoft 365 het volgende:
1. Chatten, bellen en vergaderen met Microsoft Teams.
2. Documenten maken, delen en samenwerken via vertrouwde applicaties zoals Word, Excel en PowerPoint.
3. Contact onderhouden met de e-mail-en agendafunctie van Outlook.
4. Bestanden veilig opslaan in de Microsoft Cloud met OneDrive.
5. Altijd toegang krijgen tot online en telefonische support.

In de gratis ‘Beurs’-versie krijg je 1TB opslag, mail, en de webversies van apps Word, Excel, Powerpoint, Teams, Outlook, Exhange, OneDrive en Sharepoint. Je krijgt dus geen desktopversies van Microsoft365-apps. Grotere pakketten (zie onder) krijgen dat wel en ook wat meer)

Is Microsoft365 veilig?
Ja, Microsoft is veilig. Voor het beheer en veiligheid is geavanceerde beveiliging beschikbaar en verificatie in twee stappen. Bij de betaalde varianten neemt het veiligheidsniveau toe.

Wat is het verschil tussen Microsoft365 en Office2021?
Microsoft365 werkt volledig in de cloud. Office2021 installeer je op een pc

Hoeveel leden kunnen gebruik maken van Microsoft365 voor non-profits?
Microsoft 365 Business Basic is gratis voor maximaal 300 gebruikers.

Ik wil meer weten. Is er niet een leuk filmpje?
Poeh. Er zijn verschillende filmpjes op de site van Microsoft.

Hoe kom ik in aanmerking voor de gratis Microsoft365 voor non-profits?
Het begint met registratie via dit registratieformulier. Je overlegt bewijs dat je in aanmerking komt voor het non-profitprogramma. Bekijk vooraf de voorwaarden voor deelname en verzamel de documenten.

Die stuur je in, en binnen 10 werkdagen krijg je een reactie. Soms neem Techsoup contact op voor aanvullende informatie. Na registratie krijg je toegang tot de werkomgeving (Non Profit Hub) en kun je kijken of er speciale aanbiedingen zijn (niet altijd gratis). Non-profit begunstigden, donateurs en leden (zoals leden van een kerk, club of sportteam) komen niet in aanmerking voor non-profit aanbiedingen.

Let op dat de uitleg soms in het Nederlands en soms in het Engels is. Goed lezen dus.

Wat kost het?

Microsoft heeft meerdere programma’s voor non-profitorganisaties (prijzen 30 januari 2024, check de Microsoft-site voor actuele prijzen):

Voor kleine en middelgrote non-profitorganisaties:

• Microsoft 365 Business basic is gratis tot 300 gebruikers
  • Microsoft 365 Business Standaard: € 2,80 per gebruiker/per maand
  • Microsoft 365 Business Premium: gratis tot 10 gebruikers, of € 5,10 per gebruiker/per maand

Voor grote non-profitorganisaties:

• Microsoft 365 E3 voor € 9,40 per gebruiker/per maand
  • Microsoft 365 E5 voor € 23,90 per gebruiker/per maand

Hoe start ik Microsoft365?

Als je bent toegelaten tot het programma, kun je met inrichten beginnen: gebruikersaccounts aangemaakt, mailadressen geactiveerd en dergelijke

Stap 5: Aanpassen DNS
Dan doen wij, zodat mailverkeer via Microsoft gaat lopen. Wij koppelen eenmalig je mailrecords in het domeinnaam met Microsoft, zodat alle mail via Microsoft loopt. Je website bij ons blijft ongemoeid.

Stap 6: Vervolgens kun je aan de slag.
Jullie gaan met Microsoft365 werken, zoals met
– het maken van gebruikersaccounts en toegang
– het aanmaken, aanpassen of verwijderen van mailadressen voor leden met een taak.
– het organiseren van maillijsten
– het opslaan, delen en bewerken van bestanden binnen de One Drive omgeving.