E-mail instellen met POP of met IMAP: Wat zijn de verschillen?

Je e-mail kun je op twee manieren instellen: via POP of via IMAP. Dit zijn e-mailprotocollen: afspraken hoe mail moet worden afgehandeld. Wat zijn POP en IMAP en welke kies je?

POP of IMAP kiezen

POP staat voor Post Office Proocol. Als je voor POP kiest, wordt alle binnenkomende e-mail van de mailserver gedownload en op je computer gezet.

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol blijft de binnenkomende e-mail op de mailserver staan en wordt de mail ingelezen in je e-mailprogramma.

Voordat je een keuze maakt voor POP of IMAP, kunt je hier eerst de voor en nadelen lezen.

Voor- en nadelen IMAP

Voordelen:

• De mail blijft bewaard. Als je computer crasht, ben je niets kwijt omdat de mail op de mailserver
    staat.
  • Bij aanschaf van een nieuwe pc of mobiel apparaat ondervindt je bovendien geen migratie
    problemen.
  • De e-mail wordt bewaard op de mailserver en daardoor automatisch geback-upt.
  • De e-mail kan vanaf meerdere apparaten tegelijk worden gelezen, elk apparaat toont de zelfde
    berichten. Dat is handig als je op een tablet of een smartphone je mail onderweg wilt lezen.
  • Je e-mail is ook te benaderen via de webmail.

Nadelen:

• Je hebt altijd een internetverbinding nodig om mail te kunnen lezen. Maar ja, sowieso heb je
    internet nodig om e-mail te kunnen binnenhalen dus een echt nadeel wil ik dat niet noemen.
  • De mailserver heeft een beperkte opslagruimte, let dus op dat de mailbox op tijd opgeruimd wordt of dat je uitbreiding van je opslagruimte aanvraagt
  • Dat probleem heb je overigens amper bij Gmail waar je zeer veel opslagruimte gratis krijgt.

Voor- en nadelen van POP3

Voordelen:

• Wanneer je e-mail binnengehaald is kun je deze ook offline lezen.
  • Binnengehaalde mail neemt geen ruimte in beslag op de mailserver, maar wel op je eigen harde
    schijf.

Nadelen:

• De mail kun je alleen lezen op het apparaat waarop de mail is binnengehaald. Uitzondering: Als je hebt ingesteld dat er een kopie op de server moet blijven staan.
  • Wanneer je mail is gedownload kun je deze niet meer nalezen in de webmail of op een ander
    apparaat.
  • Wanneer je mail via POP op op meerdere apparaten is ingesteld, dan toont elk apparaat
    verschillende berichten. En niet ieder apparaat heeft al je mails.