Het moederbedrijf van Facebook heeft het voornemen kenbaar gemaakt om te stoppen met factchecks op Facebook-, Instagram- en Threadsberichten. De kritiek is niet van de lucht Ik Ik zet graag de voors en tegens van het gebruik van Facebook op een rij. Het is aan jou om te bepalen of je naar een alternatief wilt overstappen, dat de uitdagingen hieronder ook kent
Geen tijd om te lezen? Bekijk dan de video:
Waarom zou je willen blijven op Facebook?
Er zitten veel voordelen aan Facebook, Instagram of Threads:
- Contact houden: Facebook is een makkelijke manier om in contact te blijven met vrienden, familie en kennissen, zeker als ze ver weg wonen.
- Groepen en communities: Er zijn talloze groepen op Facebook waar mensen met dezelfde interesses samenkomen, zoals deze waardevolle Predikanten & Pastores-groep (chapeau voor Fred c.s.). Dit helpt om gelijkgestemden te ontmoeten en je verbonden te voelen.
- Evenementen: Facebook wordt vaak gebruikt om evenementen te organiseren, zoals verjaardagsfeestjes, reünies en andere bijeenkomsten. Bijvoorbeeld de Relinieuwjaarsborrel op 23 januari aanstaande in Utrecht (wees welkom!).
- Nieuwsbron: Veel mensen gebruiken Facebook om op de hoogte te blijven en updates van vrienden en kennissen te horen.
- Marktplaats: Op Facebook Marketplace kun je nieuwe of tweedehands spullen kopen en verkopen.
- Professionele doeleinden: Kerken, kerkmensen en reli-zzp’ers kunnen Facebook gebruiken als ‘marketingtool’ om diensten kenbaar te maken of te promoten. Facebook is een enorm platform, veel groter dan de andere.
Waarom zou je van Facebook afgaan?
Er zijn ook veel nadelen aan Facebook, Instagram of Threads:
- Algoritmes: Het algoritme van Facebook bepaalt welke content je te zien krijgt. Dus je komt in een filterbubbel of echokamer terecht en minder in aanraking komt met andere perspectieven.
- Verslaving en concentratieverlies: Het gebruik van sociale media kan leiden tot verslaving, waarbij je steeds meer tijd op Facebook wilt doorbrengen. Het constante scrollen en de vele afleidingen kunnen je concentratievermogen negatief beïnvloeden. Ook het gebruik van schermen vlak voor het slapengaan kan de kwaliteit van je slaap verminderen.
- Negatieve gevoelens: Facebook kan bijdragen aan gevoelens van jaloezie, eenzaamheid, ontevredenheid en een negatief zelfbeeld door het vergelijken met de (gefilterde) realiteit van anderen.
- Gegevenslekken: Er zijn in het verleden meerdere grote datalekken geweest bij Facebook, waardoor de privacy van gebruikers in het geding kwam.
- Misbruik van gegevens: Je persoonlijke gegevens kunnen worden gebruikt voor gerichte advertenties of zelfs voor politieke doeleinden.
- Nepnieuws: Op Facebook wordt veel nepnieuws verspreid, wat het lastig maakt om betrouwbare informatie te vinden. Dit probleem wordt met de community notes groter.
- Tijdrovend: Facebook kan veel tijd in beslag nemen, tijd die je misschien liever aan andere dingen besteedt.
- Productiviteit: Minder op Facebook betekent meer gedaan krijgen. Maar dit argument vervalt als je op een ander platform dezelfde intensiteit aan de dag legt.
Kortom, als Facebook je blij maakt en je helpt om in contact te blijven met mensen die je belangrijk vindt, is er geen reden om te stoppen. Anderzijds kun je door je tijd op Facebook te beperken en bewust om te gaan met de content die je ‘consumeert’, de negatieve effecten verminderen.
Als Facebook je gestrest, ongelukkig, jaloers of minder productief maakt, is het misschien tijd voor een pauze. Maak je je zorgen over je privacy? Dan kun je overwegen om minder persoonlijke informatie te delen of te kiezen voor een ander platform. Let wel: alle platformen – ook Bluesky of Mastodon – hebben de uitdaging om een balans te vinden tussen winst maken en de bescherming van gebruikersprivacy.
P.S. De reacties over Facebook doen me denken aan de situatie van enige tijd geleden, toen veel mensen van WhatsApp naar Telegram overstapten, om vervolgens te ontdekken dat: 1) er nauwelijks mensen actief waren, en 2) nepnieuws en misleiding ook daar voorkwamen. Uiteindelijk keerden velen terug naar WhatsApp. Een klein duiveltje fluistert in mijn oor dat dit scenario zich ook zou kunnen herhalen. Misschien keren mensen na verloop van tijd weer terug van Bluesky naar Facebook, zodra de rook is opgetrokken.